اخبار انجمن

تبعات اجباری شدن حمل یکسره در ترانزیت به ترکمنستان!

تاریخ : 1402/08/26

در پی انتشار خبری از سوی روابط عمومی انجمن حمل‌ونقل بین‌المللی خراسان رضوی در گفتگو با مدیر عامل یکی از شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی مبنی بر امتناع رانندگان ترانزیت ایرانی برای حمل بار یکسره به ترکمنستان، خبرگزاری تین نیوز در گزارشی ضمن رد اظهارات مدیر عامل این شرکت حمل‌و‌نقل بین المللی تصویری از فهرست رانندگانی که برای ترانزیت کالا به ترکمنستان و آسیای میانه آمادگی دارند را منتشر کرده است. در این گزارش آمده است: «تعدادی دیگر از رانندگان ترانزیت ضمن رد اظهارات مدیرعامل این شرکت حمل و نقل بین المللی و با تایید سخنان همکار خود در بندرعباس، فهرستی از رانندگانی را که برای ترانزیت کالا به ترکمنستان و آسیای میانه آمادگی دارند در اختیار تین نیوز قرار داده و از مدیران شرکت های حمل و نقل خواستند نسبت به بارگیری کانتینرهای خود که به مقصد ترکمنستان و آسیای میانه در گمرک شهید رجایی دپو شده‌اند با این رانندگان (لیست پیوست) تماس بگیرید چرا که بعضی از این رانندگان حدود 2 هفته است که خوابیده‌اند (باربه مقصد سرخس ترکمنستان نباشد).»

عبارت تاکیدی ( بار به مقصد سرخس ترکمنستان نباشد) در این گزارش قابل تامل و ابهام برانگیز است چرا که در واقع تمام همَ‌وغمَ مدیران شرکت‌های حمل‌و‌نقل بین‌المللی خراسان رضوی، بحث امتناع رانندگان از ترانزیت بار برای حمل یکسره به مقصد ترکمنستان است!

روابط عمومی انجمن حمل ونقل بین المللی خراسان رضوی بار دیگر در گفتگویی با غلام نبی نگهبان، نظر وی را نسبت به این خبر جویا شد. غلام نبی نگهبان، مدیر عامل شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی پارس پردیس ترابر اظهار کرد: آیا واقعا این رانندگان به مقصد ترکمنستان آماده بارگیری هستند؟! مشکل ما حمل بار یکسره به ترکمنستان است و این آقایان راننده به ترکمنستان نمی‌روند و برای ترانزیت بار به مقصدهای دورتر مانند ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان هم کرایه‌های هنگفتی طلب می‌کنند؛ برای مثال کرایه حمل بار ترانزیت به ازبکستان 4-5 هزار دلار است! وقتی ما در ایران زندگی می‌کنیم و تابع دولت جمهوری اسلامی هستیم چرا باید کرایه را بر مبنای دلار پرداخت کنیم؟! وی افزود: ازطرفی صاحب کالا هم حاضر به پرداخت این کرایه نیست و ترجیح می‌دهد کالاهایش به مقصد ترکمنستان ارسال شود.

از روزی که این خبر منتشر شده کرایه ها 5 تا 7 میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. ضمن اینکه کرایه‌ها بعد از برقراری دستورالعمل حمل یکسره به ترکمنستان از 42 میلیون تومان به 60 میلیون تومان افزایش یافته است. وی افزود: در حال حاضر نمایندگان شرکت ما در پارکینگ اسکله شهید رجایی از 6 صبح الی 10 شب حضور دارند و با رانندگان ترانزیت آسیای میانه مرتبا در ارتباط هستند اما هیچ یک از رانندگان برای حمل بار ترانزیت به ترکمنستان رغبتی ندارند

. نگهبان با اشاره به اینکه شرکت او مجبور است تا از سایر شرکت‌ها راننده جذب کند، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه رانندگان شرکت‌های خراسان رضوی فرصت بارگیری برای سایر شرکت‌ها را ندارند ما به ناچار هفته قبل تعدادی کانتینر را توسط رانندگان ترانزیت شرکت‌های حمل‌ونقل استان گلستان با کرایه‌های بالا به مقصد ترکمنستان ارسال کردیم اما الان 72 ساعت است که موفق به ارسال بار نشدیم و حدود 80-90 کانتینر بر زمین مانده است. ترانزیت به افغانستان را ترجیح می‌دهیم

 

! با یکی از رانندگان ترانزیت خراسان رضوی نیز تماس گرفتیم و نظر او را در باره حمل یکسره بار به ترکمنستان جویا شدیم

. فاروق رفعتی راننده ترانزیت که 8 دستگاه کامیون در اختیار دارد، اظهار کرد: پیش از اعمال دستورالعمل حمل یکسره به ترکمنستان حمل بار ترانزیتی به صورت ترانشیپمنت در نقطه صفر مرزی را انجام می‌دادیم که البته این روش هم مشکلاتی را به دنبال داشت. اکنون به رغم اینکه ترکمنستان مقصد بهتری نسبت به سایر مقاصد است اما در صورت ورود به خاک ترکمنستان، اقدامات سخت‌گیرانه ماموران بازرسی این کشور، رانندگان را از سفر به آنجا منصرف می‌کند برای مثال اخیرا ماموران ترکمنستانی در بازرسی از ماشین یکی از رانندگان چند قرص آسپرین پیدا کرده بودند و ضمن بازداشت راننده، ماشین او نیز توقیف شده بود، به نحوی که خانواده‌اش ماه‌ها از او بی‌خبر بودند!

این راننده ترانزیت، افزود: از طرفی جاده‌های ترکمنستان مانند مسیر 80 کیلومتری به چارجو بسیار نامناسب هستند و موجب استهلاک کامیون‌ها می‌شود آن هم با قیمت 7-8 میلیارد تومانی ماشین و لاستیک 50 میلیون تومانی و با این وضعیت طبعا رانندگان رغبتی برای حمل بار ترانزیتی به ترکمنستان ندارند و مقصد افغانستان را با تمام نابسامانی‌ها در این کشور، ترجیح می‌دهند.