شکوفایی چابهار با ایجاد حمل و نقل چند وجهی

منطقه آزاد چابهار به واسطه موقعیت خاصش بستر مناسبی برای ایجاد حمل و نقل چند وجهی است. از یک سو دسترسی به آبهای آزاد و از سوی دیگر دسترسی به سرزمین پهناور ایران آن را به دروازهای تبدیل کرده است که فعالیتهای اقتصادی و بازرگانی در این منطقه را کاملا توجیه میکند. توسعه روزافزون فعالیتهای اقتصادی و بازرگانی در چابهار در گروی ایجاد حمل و نقل چند وجهی است که احداث فرودگاه چابهار نقش بسزایی را در این منطقه ایفا خواهد کرد.
به گزارش روابطعمومی شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی ایران، بندر چابهار، تنها بندر اقیانوسی ایران و دروازه طبیعی برای ورود هندیها به کشورهای افغانستان و آسیای میانه به شمار میآید. این بندر مهمترین بندر بازرگانی کرانه بلوچستان محسوب میشود و به واسطه مرکزیت داشتن، محل ورود اجناس خارجی از نقاط مختلف است.
در چابهار علاوه بر مناطق گردشگری مانند کوههای مینیاتوری، گلفشان، سواحل بکر و زیبای دریای عمان؛ فعالیتهای اقتصادی در کارخانههای فولاد و پتروشیمی انجام میشود که سازمان منطقه آزاد چابهار با ایجاد جاذبههای سرمایهگذاری به روند فعالیتهای اقتصادی آن سرعت بخشیده است.
با توجه به توسعه روزافزون این منطقه و افزایش ترددها، ایجاد حمل و نقل ترکیبی و احداث فرودگاه مسافری و کارگو بیش از پیش مشخص میشود. در حقیقت، خطوط ریلی چابهار در چند فاز در حال ساخت است و احداث فرودگاه مسافری آن در دستور کار مسئولان استانی و کشوری قرار داد. البته اکنون بندر چابهار هم در این چرخه نقشی ایفا میکند.
به گفته بسیاری از کارشناسان، با احداث فرودگاه چابهار، استقرار گمرک در آن و ساخت ترمینال کارگو؛ استان سیستان و بلوچستان به هاب منطقه تبدیل شده و فرودگاه چابهار مانند فرودگاههای بزرگ حاشیه خلیج فارس جاذبههای فراوانی برای بازرگانان دنیا و انتقال بار خواهد داشت.
در این راستا با حسن اعرابیمقدم درباره ساخت فرودگاه چابهار به گفتوگو پرداختیم. به گفته وی، اکنون جهتیابی و جانمایی فرودگاه چابهار انجام شده است. زمین مورد نیاز برای احداث این فرودگاه ۲۸۱۵ هکتار مساحت دارد که اگر سند تک برگی آن به نام شرکت فرودگاهها صادر شود با بکارگیری مشاور خارجی یا داخلی، اقدامات برای ساخت این فرودگاه آغاز میشود.
وی افزود: اکنون سند ۹۹ هکتار از این اراضی به نام مردم است که استانداری باید هزینه خرید این زمینها را بپردازد. همچنین۵۵۴ هکتار از این اراضی به نام دولت است که با تعیین تکلیف شدن آنها، شرکت فرودگاهها اقدامات احداث این فرودگاه را به طور رسمی آغاز میکند.
مدیرکل فرودگاههای استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه طرح توجیهی احداث فرودگاه چابهار در شرکت فرودگاهها تهیه شده است، عنوان کرد: هفته آینده با برگزاری جلسهای با حضور مسئولان استانی وضعیت و شرایط دو قطعه زمین ۹۹ هکتاری و ۵۵۴ هکتاری مشخص شده و روند تحویل آن توسط سازمان منابع طبیعی و ادارهکل راه و شهرسازی به شرکت فرودگاهها تبیین خواهد شد.
وی یادآور شد: متولی فرودگاه چابهار، شرکت فرودگاههاست. همچنین مسئولان استانی همکاری خوب و اشتیاق زیادی در تملک اراضی مورد نیاز این فرودگاه دارند تا هر چه زودتر فرودگاه چابهار ساخته شود، زیرا چابهار جز نخستین مناطق آزاد کشور است و ساخت این فرودگاه بستر مناسبی برای توسعه آن و حملونقل سریع و آسان بهشمار میآید که قطعا به رشد استان و منطقه میانجامد. امیداواریم تا عید ۱۳۹۶ تکلیف این زمینها مشخص شود.
اعرابی مقدم در پاسخ به این سوال که «سهمخواهی برخی ارگانها از درآمد شرکت فرودگاهها چه تاثیری در فرودگاهها خواهد گذاشت؟» بیان کرد: اگر اعتبارات مورد نیاز پدافند از درآمد شرکت فروگاهها و ناوبری هوایی ایران تامین شود، قطعا پروژههای عمرانی در فرودگاهها نیمهکاره خواهند ماند و نباید انتظار توسعه و بهرهبرداری از آنها را داشت.
تین نیوز
25 دیماه 1395