توقیف بارهای صادراتی گاز مایع به بهانه قاچاق

اخیرا با خبر شدیم پلیس امنیت اقتصادی کرمان با برداشت نادرست از قانون، گاز مایع صادراتی را که به صورت قانونی و از طریق بورس به تجار پاکستانی فروخته شده و از پایانه مرزی تفتان و میرجاوه به پاکستان صادر می شود را قاچاق تلقی کرده و خودروهای حامل محموله صادراتی را توقیف کرده است. این در حالی است که به دلیل تحریمها ارسال گاز مایع در شرایط کنونی کشور ما به پاکستان یک فرصت مغتنم برای صادرات گاز مایع که در حال سوختن و فلر است، محسوب میگردد و اینگونه کار شکنیها به مثابه آب به آسیاب دشمن ریختن است! این موضوع به نوعی خودتحریمی بوده و خسارات سنگینی را به حوزه صنعت صادرات گاز مایع وارد میکند.
به گفته رییس کمیته سوخت انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی خراسان رضوی کامیونهای حامل گاز مایع که از مبدا (اصفهان-اراک) بارگیری میشوند در مسیر خود به سمت مرز تفتان و میرجاوه برای ارسال به پاکستان در عبور از استان کرمان از سوی پلیس امنیت اقتصادی این استان با ظن به قاچاق بودن محموله متوقف و توقیف میشوند در حالی که تمام کامیونها دارای اسناد گمرکی و پته هستند.
محمد رضا قربانی میافزاید: متاسفانه علیرغم ماده 598 قانون مجازات اسلامی که به صراحت مشخص میکند تصرف غیرقانونی اموال مردم نباید انجام شود، این کامیونها بدون اثبات تخلف به صورت بلاتکلیف 4تا 5 ماه در انبار، نگهداری میشوند. یادآور میشود در قانون آمده است اگر پلیس به محموله کامیونی مشکوک شود باید آن را با مامور منطقه به مرز خروجی بفرستد و در آنجا متوقف شود و یا در مدت مشخصی تعیین تکلیف گردد.
وی اظهار می کند: تا کنون 38 دستگاه کامیون از سوی پلیس کرمان متوقف شده و حدود 4تا 5 ماه در توقیف هستند و معلوم نیست هزینه توقف این رانندگان که تنها منبع درآمدشان این کامیونها است را چه کسی باید پرداخت کند؟
تخلف انگاری به جای تخلف
احمد فرخی، عضو کمیته سوخت و فرآوردههای نفتی انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی خراسان رضوی که برای بررسی و حل مشکلات پیش آمده برای ناوگان صادراتی حملونقل گاز مایع به کرمان سفر کرده است، میگوید: ما منکر احتمال تخلف در صادرات گاز مایع نیستیم اما این تخلفات گاها به نوعی تخلف انگاری است.
وی ادامه میدهد: موضوع از این قرار است که در مبادی بارگیری گاز مایع برگه پته گمرکی همزمان با پلمپ کالا در اختیار راننده قرار نمیگیرد و با 5 تا 15 روز دیرکرد در اختیار ناوگان حمل قرار میگیرد زیرا زیرساختهای گمرکات برای تحویل همزمان پته گمرکی با سیم پلمب آمادگی لازم را ندارند، از این رو زمانی که ناوگان با پاسگاههای ایست بازرسی و کنترل کالا مواجه میشوند به دلیل عدم ارائه پته گمرکی متخلف محسوب میشوند.
این عضو کمیته سوخت انجمن اظهار میکند: مسئولان ذیربط برخی از قوانین مربوط به عبور کالای داخلی را به کالای صادراتی تعمیم میدهند و در واقع ما با عدم برداشت صحیح از قانون مواجهیم و در تلاشیم تا با توضیحات لازم از ارگانهای ذیربط کاشف و رسیدگی کننده، رفع ابهام نماییم.
به گفته فرخی آنچه در تشریفات گمرکی اتفاق میافتد یک بحث تخصصی بوده که علاوه بر دانش، نیازمند مهارت است و افراد باید در اجرا به تمامی موارد آشنایی داشته باشند اما متاسفانه عدم آگاهی از قوانین روند عملیات حمل از تشریفات گمرکی تا تحویل کالا موجبات بروز ظن به قاچاق کالا را فراهم میکند. ما تلاش میکنیم تا با شفاف سازی سره از ناسره مشخص شود و کسانی که متخلف نیستند با ظن و گمان و برداشت ناصحیح از قانون گرفتار نشوند.
وی خاطرنشان میکند: اکنون ماهیانه 250 هزار تن گاز مایع از طریق حدود 5 هزار دستگاه ناوگان زمینی حمل گاز به خارج صادر میشود که شاید فقط 100 تن گاز مایع قاچاق شود و رقم قابل توجهی نبوده و این امر نباید موجبات فرار سرمایههای بازرگانان خارجی از بازار صادرات ایران گردد.
عضو کمیسیون ترانزیت و حملونقل اتاق بازگانی خراسان رضوی اظهار میکند: ما باید این موضوع را در نظر بگیریم که اکنون شرایط صادرات برای کشور ما عادی نیست کشوری که گاز مایع از ایران وارد می کند در واقع با ریسک تحریمها مواجه است و به صورت پنهانی از ما خرید میکند. از طرفی حملکنندگان و بازرگانان ما برای متقاعد کردن تجار خارجی برای خرید گاز مایع با مشکلات فراوانی مواجه هستند و اگر قرار باشد کالای صادراتی ناوگان زمینی متعلق به تاجر خارجی در خاک ایران زمینگیر شود این امر موجبات فرار سرمایه و بازرگانان خارجی از تجارت و خرید گاز مایع از ایران میگردد که خسارات فراوانی را در پی دارد.
وی تاکید میکند: باید این موضوع با حساسیت و لطافت خاصی بررسی و با نظر صحیح سره از ناسره تشخیص داده شود. ما نیز به عنوان اعضای انجمن صنفی شرکتهای حملونقل بینالمللی با تخصص خود در تمامی ساعات شبانهروز آمادگی داریم تا اطلاعات صحیح را در اختیار صادرکنندگان گاز مایع، ضابطان قضایی، سازمان تعزیرات حکومتی و مراجع قضایی و امنیتی قرار دهیم تا به روانسازی صادرات و تشخیص صحیح در این موضوع کمک کنیم.
با خود تحریمی مواجه هستیم
فرخی با اشاره به اینکه اکنون ما ناآگاهانه به نوعی با خود تحریمی مواجه هستیم، میگوید: فرآیند صادرات گاز مایع فرآیندی نیست که بتوان به تخلف در آن وسعت بخشید. اگر قرار باشد کالای متعلق به شرکتهای خارجی حدود 6 ماه درگیر دستگیری، رسیدگی و در نهایت رهایی شود آیا بازرگان خارجی رغبتی به ادامه خرید از ایران را خواهد داشت ؟!
وی اذعان میکند شایع شده است که ما تانکرها را از گاز مایع خانگی بارگیری میکنیم در حالی که این امر مستلزم بهرهگیری از تاسیسات خاصی است که وجود ندارد ضمن اینکه گاز مایع ال پی جی ترکیب بوتان وپروپان و گاز طبیعی یا شهری متان است بنابراین یک سری برداشتهای غلط بدون پشتوانه علمی در این جریان ورود پیدا کرده است تا غارت ملی صورت گیرد. ما از تمام ارگانهای ذیربط، مقامات قضایی و دادگاههای کیفری تقاضا داریم از تجربه و تخصص اعضای انجمن استفاده کنند تا مانع هر گونه خطا در تشخیص و صدور رای شوند.
عضو کمیته سوخت انجمن در خصوص پیگیریهای خود در سفر به کرمان اظهار میکند: تا کنون تعداد زیادی پرونده کامیونهایی که در کرمان متوقف شدهاند را بررسی کردیم و تخلفی مشاهده نشده است. با مقامات محلی، مدیرکل سازمان راهداری و دبیرکل اتاق بازرگانی ملاقات داشتیم و امروز نیز با پلیس امنیت اقتصادی جلسه داشتیم و مطالبی را ارائه کردیم. اما متاسفانه هنوز گشایشی در کار حاصل نشده و اندر خم یک کوچهایم!
وی در پایان اظهار میکند: از رسانهها درخواست میکنیم تا به ابعاد موضوع ورود پیدا کنند و به شفافسازی و روشنگری در صادرات گازمایع کمک کنند تا با بهبود شرایط، فرصت سوزی نکنیم و سهم گازمایع ایران را در بازارهای بینالمللی بهبود ببخشیم زیرا خسارتی که با ایجاد این موانع به صنعت صادرات گاز مایع وارد میشود بیش از حد تصور است.