محدودیت واگنهای ایرانی برای سیر در کشورهای CIS

به مناسبت 26 آذر، روز ملی حملونقل، هومن جنگی مدیر عامل یکی از شرکتهای حملونقل بینالمللی ریلی، در گفتگویی با اشاره بر کمبود واگن، بر لزوم پذیرش ضمیمه توافقنامه SMGS از سوی ایران و ساخت واگن در کشور با رعایت استانداردهای لازم به منظور قابلیت سیر واگنهای ایرانی در کشورهایcis ، تاکید کرد.
هومن جنگی، مدیرعامل شرکت حملونقل بینالمللی «واگن بار آسیا»، که 22 سال است در حوزه ترانزیت، صادرات و واردات به صورت ریلی، فعالیت دارد، اظهار میکند: 80 درصد از فعالیت این شرکت در حوزه ترانزیت بوده و محمولهها اغلب از کشورهای امارات، هند وارد گمرک شهید رجایی بندرعباس میشوند و از طریق خطوط ریلی به سمت پایانه مرزی سرخس و در نهایت به مقصدکشورهای cis ارسال میگردد.
جنگی میافزاید: این شرکت 90 درصد از حمل محمولههای خود را از طریق ریلی انجام میدهد البته در مواردی ترانزیت کالا از بندرعباس تا سرخس به صورت ترکیبی (ریلی و تراک) نیز انجام میگیرد، به نحوی که از بندرعباس تا سرخس از طریق تراک و از سرخس به سمت کشورهای مقصد جابجایی کالا با واگن، صورت میگیرد.
وی کمبود واگن را از مشکلات اصلی حملونقل ریلی دانسته و میگوید: یکی از دلایلی که شرکتها به سمت خرید واگن نمیروند، این است که واگنهای ایرانی تنها در داخل کشور تا پایانههای مرزی سرخس، اینچه برون، آستارا که در ارتباط با کشورهای cis هستند و در آنها قانون SMGS اجرا میشود، میتوانند سیر کنند و قابل سیر در این کشورها نیستند؛ زیرا ایران هنوز پروتکلهای ضمیمه توافقنامه SMGS را نپذیرفته و درواقع کاملا وارد این توافقنامه نشده است.
این فعال حوزه حملونقل میافزاید: البته از طرف کشورهای CIS واگنها میتوانند داخل خاک ایران شوند اما از ایران نمیتوانند وارد این کشورها شوند زیرا واگنهای ایرانی فاقد استانداردهای این کشورها هستند. به جز مسئله پذیرفتن پروتکلهای SMGS از سوی ایران باید شرکتهای تولیدکننده واگن درکشور مانند پارس، استانداردها و یک سری نکات فنی را در ساخت واگنها کاملا رعایت کنند. اگر این مشکلات حل شود شرکتها برای خرید واگن قطعا رغبت بیشتری نشان میدهند.
وی با تاکید بر اینکه حمل بار از طریق ریلی به ویژه در تناژ بالا و مسافتهای طولانی مقرون به صرفهتر است، خاطر نشان میکند: اگر چه جابجایی بار به صورت زمینی، به لحاظ زمانی، سرعت بیشتری دارد اما در بعضی از مناطق صعب العبور یا سردسیر در زمستان، تردد تریلیها دشوار است و به صورت ریلی مناسبتر است.
جنگی با انتقاد از عدم حمایت دولت در سرمایهگذاریهای بخش خصوصی در حوزه حملونقل میگوید: اکنون یک ترمینال ریلی در سرخس با سرمایهگذاری بخش خصوصی برای ورود خطوط ریلی داخلی و خارجی، راه اندازی شده است و بخش خصوصی انتظار دارد تا در این ترمینال از سوی دولت در خصوص مشکلات گمرکی، حمایتهایی صورت گیرد تا بخش خصوصی برای سرمایهگذاری جذب کشورهای خارجی نشوند.
وی در ادامه قطعیهای مکرر سیستمها در گمرک بندرعباس را از دیگر مشکلات شرکتهای حملونقل دانسته و میگوید: این موضوع هزینه انبارداری برای شرکتها را افزایش میدهد. چندی پیش به دلیل مشکلات گمرک با بیمه، کانتینرها حدود 16 روز در گمرک بندرعباس خواب داشتند.