طبل توخالیِ امیر آباد با شرکت های حمل ونقل چه کرد؟!

بندر امیرآباد در حاشیه دریای خزر و حدود 20 کیلومتری بهشهر در مازندران قرار دارد. بهرهمندی از 15 اسکله با ظرفیت 7 و نیم تن و نیز بهرهمندی از ظرفیت اتصال کریدور شمال-جنوب سبب شده تا این بندر در سالهای اخیر مورد توجه فعالان حوزه حمل و نقل بینالمللی قرارگیرد. اگر چه ظاهرا بر روی این بندر به دلیل برخورداری از ظرفیتهای متنوع اقتصادی و تجاری به عنوان یک بندر منحصر به فرد حساب ویژهای باز شده است اما علیرغم شعارهای مبالغهآمیز درخصوص این بندر، شرکتهای بینالمللی حملونقل که از این طریق محمولههای باری خود را جابجا میکنند با مشکلات زیادی مانند نبود زمانبندی مشخص برای کشتیها، امکان تخلیه بار فقط با جرثقیل و در نتیجه زمانبر بودن تخلیه بارهای فله، همچنین نبود تعرفه دلاری مشخص برای حمل هر تن بار در کشتیها، مواجه هستند.
یکی از فعالان حوزه حمل ونقل بینالمللی خراسان رضوی که 2 سال است از طریق بندرامیرآباد، در حوزه ترانزیت فعالیت دارد، میگوید: یکی از مشکلات موجود در این بندر نبود زمانبندی مشخصی برای حرکت کشتیهای باربری است. گاهی در یک هفته 2 کشتی به بندر وارد میشود و گاهی هم تا 10 روز کشتی وجود ندارد.
وی میافزاید: از سوی دیگر تخلیه و بارگیری در بندر امیرآباد الزاما باید به وسیله جرثقیل انجام گیرد بنابراین برای محصولات فلهای مانند شکر ما مجبوریم تا این بار را درکیسههای 40 – 50 کیلویی ریخته و درکیسههای جامبو قرار دهیم تا امکان جابجایی آن با جرثقیل فراهم شود که این موضوع علاوه بر زمانبر بودن، هزینههای جانبی را افزایش میدهد.
این فعال اقتصادی بر کندی روند تخلیه و بارگیری در بندر امیر تاکید کرده و اظهار می کند: با توجه به اینکه روزانه تنها 5 کانتینر تخلیه میشود اکنون برای تخلیه 211 کانتینر شکر به 40 تا 50 روز زمان نیاز داریم از طرفی به دلیل نبود کشتی و ظرفیت کم انبارها، پس از تخلیه 70 کانتینر به ما اعلام شده که فعلا از بندرعباس بارگیری انجام نشود.
وی در ادامه با انتقاد از نبود تعرفه دلاری مشخص برای حمل یک تن بار با کشتی در بندرامیرآباد، میگوید: نبود تعرفه دلاری مشخص سبب شده تا کرایهها به صورت توافقی تعیین شود هرچه بار کمتر باشد کرایه پایینتر و در صورت زیاد بودن بارها، قیمت کرایه نیز بیشتر میشود. برای مثال 20 روز قبل برای هر تن بار 20 دلار کرایه پرداخت کردیم و هفته پیش این کرایه برای هر تن بار 23 دلار بود.
این فعال حوزه حمل ونقل یادآور میشود: استفاده از این بندر در حوزه ترانزیت بیشتر به دلیل وجود تحریمها و بستهبودن مرز زمینی ترکمنستان بوده است. اکنون کشتیها پس از بارگیری از بندر امیرآباد به سمت ترکمن باشی در ترکمنستان میروند تا از آنجا به اکتاو در قزاقستان و کشورهای آسیای میانه، انتقال یابند.
وی تصریح میکند: در عین حال حتی با وجود بسته بودن مرز ترکمنستان و مشکلات این مرز، زمان تخلیه بار از این مرز برای 200 کانتینر 18 روز بود اما از بندر امیرآباد تخلیه همین حجم بار، 2 ماه به طول میانجامد.
این فعال اقتصادی میافزاید: نبود امکانات و تجهیزات برای تخلیه و بارگیری در بندر امیرآباد سبب شده تا هزینه انبارداری و قراردادن بارهای فله درکیسههای جامبو مبلغ 10 تا 15 دلار برای هر تن کالا بر هزینههای جانبی شرکتهای حملونقل تحمیل شود.
وی یادآور میشود: نماینده شرکت برای حل این مشکلات از طریق اداره بنادر امیرآباد پیگیری زیادی انجام داده است اما مسئولان معتقدند زمانبندی کشتیها ربطی به این اداره ندارد و درخصوص چرایی محدودیت امکانات، پاسخ میدهندکه امکاناتشان در همین حد است!
این فعال حوزه ترانزیت اذعان میکند با توجه به پیشبینی ترانزیت 10 میلیون تن کالا از ایران تا پایان سال، باید زیرساختهای بنادری مانند امیرآباد فراهم گردد و در غیر این صورت حتی ترانزیت 5 میلیون تن نیز امکان پذیر نخواهد بود.